EXCLUSIV | Bănățeanul care crește cei mai mari iepuri din România a dat lovitura chiar pe 1 Decembrie. „Urecheații” săi, campioni naționali!

Publicat: 06/12/2023, 08:00
Actualizat: 06/12/2023, 09:07

De două decenii, un tânăr din Banat și-a descoperit o pasiune care, încetul cu încetul, l-a transformat într-o celebritate la nivel național și nu numai. Lucian Onujec nu a împlinit încă 40 de ani, este instructor de fitness și culturism, a terminat „Finanțe-Bănci”, dar adevărata sa dragoste o reprezintă iepurii din rasa Uriaș German.

Lucian Onujec a creionat – în exclusivitate pentru Gândul – un bilanț al anului care se apropie de final, fiind deopotrivă mândru și bucuros pentru că iepurii săi uriași câștigă premii după premii, la fiecare expoziție unde participă, și îi fac pe spectatori să aplaude cu frenezie.

Specialiștii afirmă că această rasă de iepuri nu este una pretențioasă, dar Lucian Onujec știe cel mai bine că performanțele nu se obțin decât atunci când exemplarele sunt cu totul deosebite, iar grija față de ele este permanentă.

Încă din copilărie, bănățeanul a iubit animalele, iar iepurii au avut, cum se spune, un loc aparte. E drept că nu erau iepuri de rasă, ci doar metiși, dar această interacțiune a dus, în cele din urmă, la o „relație” cu totul specială cu „urecheații” de talie mare.

“Nu mi-a spus nimeni că ăsta e un criteriu important pentru concursuri, să aibă cât mai multe kilograme, dar tot voiam eu să fac iepurele ăsta să fie cât mai mare”

Lucian Onujec

Lucian Onujec, alături de unul dintre iepurii-uriași care i-au adus celebritatea

„Sunt foarte bucuros să spun că am obținut un record personal al crescătoriei mele”

În exclusivitate pentru Gândul, Lucian spune că anul 2023 a fost unul cu totul deosebit pentru el și pentru ”campionii” săi.

Campioni la expoziția locală de la Lugoj, iepurii-uriași au câștigat, apoi, și la Cupa Banatului. Ulterior, au participat la expoziția de la Oradea, iar una dintre femele a devenit vicecampioană. Dar provocarea maximă a fost reprezentată de Expoziția Națională a României de la București – Romexpo, desfășurată chiar în ziua de 1 Decembrie.

Anul competițional 2023 în cunicultură (n.red. – creșterea iepurilor domestici) a început pentru mine cu expoziția locală de la Lugoj, unde am participat cu două exemplare, unul gri și unul alb. Ambii au ieșit campioni, obținând 96.5 puncte!

Am continuat cu expoziția Cupa Banatului de la Sânnicolau Mare, unde am participat cu patru exemplare Uriaș Alb German, masculul ieșind campion cu 96.5 puncte.

Lucian Onujec și unul dintre campionii săi

Următoarea expoziție, la o săptămână distanță, a fost cea de la Oradea. Am participat cu două exemplare femele, alb și gri, și am obținut 96 puncte cu cea gri, iar cea albă a ieșit vicecampioană, obținând 97 puncte.

Cea de-a patra și cea mai importantă a fost Expoziția Națională a României de la București – Romexpo din data de 1 decembrie. Am participat cu 6 exemplare, 2 iepuri gri și 4 albi. Sunt foarte bucuros să spun că am obținut un record personal al crescătoriei mele, trei titluri naționale și un titlu de vicecampion național.

  • campion național mascul uriaș gri german – 97.5 puncte;
  • campion național femelă uriaș alb – 97 puncte;
  • campion national colecție uriaș alb;
  • vicecampion national uriaș alb mascul – 96.5 puncte;
Lucian Onujec: „Am obținut un record personal al crescătoriei mele”

A fost un an competitiv fantastic pentru mine și, totodată, destul de greu pentru a prinde iepurii în forma lor maximă, din cauza vremii neprielnice, dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, am reușit!”, ne-a declarat Lucian Onujec.

„A fost un an competitiv fantastic pentru mine”

Sunt sigur e mândru fiind suntem campioni, îi mulțumesc pentru tot”

Bănățeanul Lucian Onujec crește iepuri uriași încă de la vârsta de 16 ani, iar din anul 2002 s-a specializat la nivel de competiții. Împreună cu iepurii-gigant pe care îi îngrijește, asigurându-le toate condițiile de care au nevoie pentru a se dezvolta… corespunzător, Lucian a participat la patru campionate europene.

Totodată, bănățeanul a devenit primul român care a reușit să exporte iepuri vii – 15 exemplare – pe un alt continent.

Cresc iepuri de la 16 ani, din anul 2002 pentru competiție, și nu ratez nici o expoziție. Am 4 campionate europene la care am participat – Nitra, Leipzig, Metz, Herning – și nenumărate Naționale, unde am obținut punctaje destul de bune!

Sunt primul român care a exportat iepuri pe un alt continent – în SUA -, aproximativ 15 exemplare, anul trecut, prin Elizabeth Strickland, care a venit personal la mine acasă!

Vreau dedic această reușită bunicului meu care mi-a fost nedespărțit mereu și, din păcate, în acest an a plecat la «cer». Sunt sigur e mândru fiind suntem campioni din nou și îi mulțumesc pentru tot”, a mai spus Lucian Onujec, în exclusivitate pentru Gândul.

Lucian Onujec și bunicul său, trecut în neființă chiar în acest an

„Rezultatele bune au venit și după ce am început să studiez foarte mult”

Lucian Onujec a făcut și școala de arbitri, tocmai pentru a învăța exact ce reguli trebuie respectate și cum trebuie să arate iepurii de competiție.

Așa a ajuns să aibă în palmares participări la patru campionate europene.

“Întotdeauna am avut iepuri foarte bine punctați. Din 100 de puncte, eu am avut și 97. 100 de puncte nu a făcut nimeni. Cel mai bine punctat iepure vreodată a obținut 98,5, al unui crescător german.

Titluri naționale am vreo patru. Cel mai important este cel din 2016, de la Caransebeș, când am câștigat titlul național pentru colecție. Și mai am câteva expoziții în țară, pe care le-am câștigat. Rezultatele bune au venit și după ce am început să studiez foarte mult. Despre cuști, despre condiții, despre alimentație, despre boli.

Eu sunt veterinarul pentru iepurii mei. Eu le fac toate tratamentele, tot”, dezvăluie crescătorul.

Lucian povestește că, în cei 20 de ani, a investit și foarte mulți bani în pasiunea sa. Doar pentru adăpostul pe care îl deține a cheltuit peste 15.000 de euro.

Mi-am făcut un adăpost deosebit, în care, până acum, cred că am investit între 15 și 20 de mii de euro. Cu climă, cu toate condițiile, exact cum trebuie pentru iepuri. Spații mari, pentru că iepurii au nevoie de mult oxigen. Așa sunt feriți de boli și se dezvoltă corect. Am pus climă ca să aibă temperatură constantă, vara trebuie să fie răcoare, pentru că sunt foarte sensibili la căldură”, spune tânărul. (alte informații AICI)

„Iepuri am din copilărie, doar că nu erau de rasă, ci doar metiși. Am avut în copilărie un prieten foarte bun, care avea iepuri și porumbei. Eu, zilnic eram la el și aveam grijă de ei împreună. Le dădeam de mâncare, le făceam curat, îi puneam să pască într-un țarc. La un moment dat, el a plecat la facultate, la Timișoara, și nu a mai putut să aibă grijă de ei și s-a decis să-i taie. Am vorbit cu el să-mi dea și mie unul și mi-a ales cel mai mare iepure pe care îl avea. L-am dus acasă și l-am pus în cușca câinelui. Așa am pornit! Primul iepure l-am ținut în cușca câinelui, pe care am pus o plasă de rapiță, să nu iasă, pentru că nu aveam cuști pentru el. La mine în familie nu a avut niciodată nimeni iepuri”

Lucian Onujec

Citește și:

VIDEO | „Avram Iancu – Împotriva imperiului”, prima docu-dramă dedicată „Crăișorului Munților”: „Un TRIBUT pentru Ardeal”

EXCLUSIV VIDEO | Alexandru Rafila, despre prioritățile României în Sănătate: “Accesul mai rapid la MEDICAMENTE INOVATIVE și la servicii medicale”

Nori negri deasupra lui Gregorian „Guru” Bivolaru | Justiția franceză îl pune, oficial, sub ACUZARE

Ozana Barabancea, singura femeie dirijoare și cântăreață din România, oglindește sentimentul național prin propriile versuri: „Duhul eminescian”

EXCLUSIV | Ion Cristoiu, victima unui atac cibernetic! Ce s-a transmis LIVE pe canalul de YouTube al maestrului: ”Nu am mai avut acces la nimic!”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Inundații în Spania. Ultimele cuvinte ale unor români către fiica lor: „Sună la 112, nu...
Ginerele lui Gigi Becali și 'Distrugătorul de femei' s-au încins de la o tipă! Patroana...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
"Un deceniu de mediocritate politică și o campanie dezolantă". Crin Antonescu analizează prestația principalilor candidați...
Primele imagini din penthouse-ul în care urmează să se mute Culiță Sterp cu Daniela Iliescu
Două tinere s-au înecat pentru că au refuzat să poarte veste de salvare, ca să...
Americanii își cumpără buncăre, în așteptarea rezultatului alegerilor prezidențiale. Vânzările au explodat în ultimele luni
Ninge săptămâna viitoare în România! Pe ce dată vin ninsorile, potrivit meteorologilor Accuweather
Cum să scapi de febră în doar câteva minute. Remediul țigănesc vechi, ideal pentru a...
Trei români din Spania, Gabi, Dana și fiica lor, Alex, găsiți morți într-un garaj. În...
Ultimele cuvinte ale celor doi români luați de ape în Valencia! Cutremurător ce i-au spus...
6 români au fost găsiți în Valencia, iar alți 5 ar putea fi morți: „Nu...
TOP 5 – 'Spărgătoarele de căsnicii' din showbiz-ul românesc
Mai are dreptul polițistul să îți dea amendă, dacă refuzi să semnezi procesul verbal?
Google a primit o amendă cu 34 de zerouri, mai mare decât toţi banii din...
Ce au văzut pe cerul nopții i-a lăsat MUȚI! Creatura a apărut de nicăieri
Aparatul care se montează obligatoriu pe mașini. Registrul Auto Român (RAR) a făcut anunțul
Cele mai tari bancuri ale românilor. O selecție unică
Ce studii are Ștefăniță Ciucă, singurul fiu al lui Nicolae Ciucă. În ce domeniu lucrează
VIDEO "Doar cinci zile și-a ținut copilașul în brațe". Mort când voia să cumpere un...
VIDEO Unde a dus-o Iancu pe Denisa, după nuntă? "No, ce zici, îți place viitorul,...
Cine era Melania Trump înainte de a deveni Primă Doamnă. O poveste impresionantă despre ambiție
BANCUL ZILEI. Șeful intră furios pe ușă și îl prinde pe Bulă în flagrant, cu...
Fondatorul TikTok este cel mai bogat om din China. Ce avere are?